S tohtoročnou úrodou jahôd sú pod čičvianskym hradom spokojní.

06.06.2011 Vranov nad Topľou

Sedliská 6. júna (TASR) - Pod čičvianskym hradom v obci Sedliská (okres Vranov nad Topľou) pokračuje v týchto dňoch spoločnosť Agromix so zberom tohtoročnej úrody jahôd. K dnešnému dňu vyzbierali na 2,5 hektárovom pozemku od konca mája vyše 10.000 kilogramov tejto obľúbenej plodiny. Celková produkcia by mala podľa predbežných odhadov pestovateľa dosiahnuť v tomto roku približne 30 ton.
Čerstvé jahody smerujú počas týchto dní podľa zástupkyne Agromixu Anny Turčíkovej do spracovateľských závodov, no v prevažnej miere maloodberateľom prostredníctvom voľného predaja alebo vlastných obchodných prevádzok spoločnosti. Desiatky miestnych obyvateľov, ako aj ľudia z regiónu využívajú, podobne ako aj v minulých rokoch v Sedliskách možnosť samozberu, keď si čerstvé ovocie po nazbieraní kupujú priamo na mieste. Brigádnici môžu získať za nazbierané množstvo jahôd zároveň ich alikvotnú časť alebo vybraný druh obilia.
Pestovateľ je s tohtoročnou úrodou v porovnaní s kritickým vlaňajškom, ale aj ďalšími uplynulými ročníkmi v súvislosti s množstvom a kvalitou vypestovaných plodov, spokojný. "V tomto roku sme nemuseli oproti predchádzajúcim sezónam realizovať žiadne ochrany voči škodcom či hubovým chorobám. Okrem stimulačných látok, hnojív na list tie jahody nedostali žiadnu chémiu, dalo by sa povedať, že ide o naozaj zdravé ovocie," vysvetlila Turčíková. Dodala, že jahody majú správnu farbu, tvrdosť, ako i špecifickú arómu.
V Agromixe sa onedlho chystajú okrem šiestich pestovaných odrôd jahôd aj na zber ďalších plodín, ktoré budú prístupné odberateľom opätovne aj prostredníctvom samozberu. "Začneme s ríbezľami, potom to budú višne, marhule a potom nastúpia broskyne a slivky," uzavrela Turčíková.
 

Vyberte región